Depressie

Een depressie is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. Door affectvervlakking verdwijnt de beleving van gevoelens geheel of gedeeltelijk. Er worden geen positieve emoties zoals plezier of blijdschap meer ervaren, maar ook geen negatieve emoties zoals verdriet. Het wordt hierdoor moeilijk om jezelf te motiveren en de zin van het leven verdwijnt. In tegenstelling tot bij een lichamelijke ziekte lijdt de patiënt met een depressie vaak in stilte. Om een klinische depressie te hebben moet je een aantal van de volgende symptomen hebben gedurende 2 weken:

 gedeprimeerde stemming, daling van belangstelling voor aangename activiteiten, veranderende eetlust, veranderd slaappatroon, rusteloosheid of juist apathie, moeheid of energieverlies, gevoel van schuld, hulpeloosheid of angst, besluiteloosheid, concentratieverlies of suïcidale gedachten. Als de depressieve episode afgewisseld wordt met een manische fase, waarin je juist eindeloze energie hebt, spreken we van een bipolaire stoornis. Depressie is gedeeltelijk erfelijk bepaald, de kans is groter als het in je familie voorkomt.

Wat kun je doen bij depressie?

Depressie komt heel veel voor en is zelfs volksziekte nummer 1 als je zowel psychische als lichamelijke ziektes meetelt. Belangrijk bij een depressie is dat je hulp zoekt. Er zijn veel verschillende vormen van therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, gedrags-activatie of mindfulness. De combinatie van gesprekken met medicatie kan beter werken dan afzonderlijk. Echter de ervaring heeft geleerd dat na het stoppen van de therapie of de medicatie de depressie weer kan terugkeren. Ook is de kans op terugval na een eerste depressie 30%.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat gaat zoeken naar het passende homeopathische middel voor iemand. Hiervoor vraagt zij alles na. Wat zijn de symptomen waar je nu last van hebt? Sinds wanneer heb je daar last van? Is er iets aan vooraf gegaan in je levensloop? Zit het in de familie? Heb je al eerder depressieve episodes gehad? Hoe gaat het met slapen, eten en met gevoelens en emoties? Ben je eerder rusteloos of apathisch? Heb je er ook lichamelijke klachten bij? Hoe ben je verder van karakter? Heb je het eerder warm of koud? Zijn er dingen waar je bang voor bent? Op basis van het geheel aan informatie kiest de homeopaat een individueel passend middel, dat je zelfgenezend vermogen weer in gang brengt, zodat het van binnenuit beter kan gaan. 

homeopathie nvkh

Informatie en Afspraken

 • 06-36013433
 • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
 • info@homeopathievandeven.nl
 • Maandag t/m donderdag
  van 9.00 -17.30 uur.

Praktijk Adres

 • Pastoor van Haarenstraat 44
  5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
 • KvK: 17245374
  BTW-ID: NL001768467B18
  AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie
 • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond