Angststoornis

. 

Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische (= ongezonde) angst. Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als de persoon direct wordt bedreigd of als de persoon de situatie als dreigend erváárt. Angsten kunnen kortdurend zijn of langdurend, soms zelfs levenslang. Als de angst niet reëel is en de persoon er sociale problemen door ondervindt is er sprake van een stoornis.
De angststoornis is in de psychiatrie de meest voorkomende aandoening. Over het algemeen komen ze vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Een aantal voorbeelden van een angststoornis zijn: paniekstoornis, obsessief-compulsieve aandoening (dwanggedrag), posttraumatische stressstoornis en agorafobie (pleinvrees).


Een angststoornis kan door verschillende oorzaken ontstaan en chronisch worden.
Soms is de aanleg ervoor in de familie aanwezig.

 Angst

Wat kun je doen bij een angststoornis?

Gedragstherapie of cognitieve therapie kan helpen om de angst onder ogen te komen en te leren dat er niets kan gebeuren. Dit wordt ook wel systematische desensibilisatie genoemd. Hierbij leer je langzaam te wennen aan waar je bang voor bent. Ook je gedachtepatronen worden onder de loep gelegd om te zien of ze wel reëel zijn en hoe je anders zou kunnen denken. In veel gevallen gaat hiermee de grootste angst weg, maar soms is de angststoornis te hardnekkig.

Medicatie kan tijdelijk een oplossing zijn om iemand te kalmeren en de scherpe kantjes eraf te halen zodat het leefbaar wordt voor de persoon. Echter lost dit op de lange termijn helaas niets op. De oorzaak van het ontstaan van de angst wordt niet weggenomen.

Ook kan hypnotherapie soms goede resultaten geven.


Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal vragen wanneer uw angst ontstaan is en wat er toen aan de hand was. Dit zou kunnen zijn na een trauma of na het overlijden van een dierbare of na iets waarvan u geschrokken bent.
Ook is het belangrijk te weten wat u dan precies denkt of waar u precies bang voor bent. Wat is bij wijze van spreken het ergste dat er zou kunnen gebeuren.
Zijn er omstandigheden waardoor de angst minder wordt, bv overdag of juist als het donker is, of als u gezelschap heeft?
Hebt u er ook lichamelijke klachten van zoals hyperventileren, misselijkheid, duizeligheid, zweten of trillen?
Op basis van al deze gegevens zal de homeopaat het middel zoeken dat het beste bij uw situatie en persoon past, zodat de angst sterk kan verminderen of zelfs verdwijnen.

homeopathie nvkh

Informatie en Afspraken

 • 06-36013433
 • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
 • info@homeopathievandeven.nl
 • Maandag t/m donderdag
  van 9.00 -17.30 uur.

Praktijk Adres

 • Pastoor van Haarenstraat 44
  5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
 • KvK: 17245374
  BTW-ID: NL001768467B18
  AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie
 • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond