Darmkrampjes

Uw baby kan tijdens de eerste maanden na de geboorte last krijgen van het pijnlijk samentrekken van de darmen. Dit geeft een krampende, koliekachtige pijn. Baby’s huilen dan vaak schril en doordringend met gebalde vuistjes en hebben een gekwelde of boze blik. Ze schoppen met de voetjes en kunnen de beentjes optrekken of zich juist overstrekken. Soms komt hier nog winderigheid bij.

Algemeen wordt aangenomen dat dit normaal is, omdat de darmen van een baby nog onrijp zijn en nog verder ontwikkelen. Maar niets is minder waar. Hun darmpjes zijn weliswaar nog niet geschikt om vast voedsel te verwerken, maar het verteren van moedermelk en ook flesvoeding moet in principe geen enkel probleem geven. Als een baby toch darmkrampjes heeft, is er dus iets aan de hand.

Uiteindelijk gaan de krampjes vaak vanzelf over na enkele maanden, maar toch is dit een erg pijnlijke periode, zowel voor het kindje als voor de ouders die zich vaak machteloos voelen.

 

darmkrampjes 

 
Wat kun je doen bij krampjes?

Van vroeger uit zijn er een aantal tips en trucs ontwikkeld om te zorgen dat uw kindje in ieder geval iets minder last heeft van de krampjes. Sommige baby’s hebben er baat bij als er druk wordt uitgeoefend op hun buik. Dat verlicht de pijn tijdelijk. U kunt uw kindje over uw schouder leggen, zodat de buik op de schouder ligt.

Ook het dragen van de baby met de buik over de onderarm helpt soms.
Vroeger werd er wel venkelthee gegeven in de fles, maar dit wordt tegenwoordig (terecht) afgeraden door het voedingscentrum. Wel zou de moeder venkelthee kunnen drinken als zij borstvoeding geeft.
Soms helpt een warme kruik tegen de buik of is ronddragen ineen draagzak fijn. ‘Cinababy’ van VSM kan ook heel goed verlichting geven.


Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Een homeopaat vraagt sinds wanneer uw baby last heeft van darmkrampjes. Is het al sinds de geboorte of ontstond het pas later? Is er iets gebeurd voordat de krampjes begonnen?
Ook vraagt hij hoe uw kindje is: huilt het veel? Waar heeft het behoefte aan: helpt warmte of over de arm leggen? Wanneer komen de krampjes op?Heeft uw kind flesvoeding of zou het een allergie bv voor koemelk kunnen zijn?
Naar aanleiding van deze gegevens en een observatie van het kindje zelf, zoekt een homeopaat naar het passende middel in deze situatie.
Een paar druppels van een korreltje opgelost in water kunnen al voldoende zijn. Baby’s reageren heel goed en snel op homeopathie. Al dezelfde dag kunnen de krampjes uitblijven en kan uw kindje weer tevreden drinken en slapen.

homeopathie nvkh

Informatie en Afspraken

 • 06-36013433
 • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
 • info@homeopathievandeven.nl
 • Maandag t/m donderdag
  van 9.00 -17.30 uur.

Praktijk Adres

 • Pastoor van Haarenstraat 44
  5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
 • KvK: 17245374
  BTW-ID: NL001768467B18
  AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie
 • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond