Allergie en hooikoorts

. 

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof (allergeen). De stof zelf hoeft op zich helemaal niet schadelijk te zijn, zoals in geval van stuifmeelkorrels, dierenharen of bepaalde voedselbestanddelen. Het lichaam is hiervoor overgevoelig en probeert deze stof onschadelijk te maken. De overreactie kan zich op verschillende manieren uiten: rode traanogen, jeuk, huiduitslag, loopneus, buikpijn etc. Dit komt voornamelijk omdat er histamine vrijkomt uit de cellen.

U kunt al na het tweede contact met een stof allergisch reageren of pas nadat u er herhaaldelijk mee in aanraking bent gekomen.


Een acute allergische reactie treedt vrijwel onmiddellijk op na contact met het allergeen, zoals bij een wespenallergie of bij hooikoorts. In ernstige gevallen kan zelfs een dodelijke shock optreden. Soms komt de reactie juist pas na enkele dagen, zoals bij contacteczeem (bv nikkelallergie).

In principe kan elke stof een overgevoeligheidsreactie veroorzaken, maar de meest voorkomende zijn: huisstofmijt, veren, huidschilfers / haren van dieren, schimmels, pollen, insectenbeten, bepaalde geneesmiddelen (penicilline), wasmiddelen of metaal (nikkel).

Hooikoorts is een sterke reactie van slijmvliezen van ogen, neus en oren op stuifmeel van bomen of grassen. Soms komen hier ook luchtwegklachten bij. Met name in het voor- en najaar komt hooikoorts veelvuldig voor.

Eczeem is een allergische reactie van de huid. Er ontstaan rode plekken, schilfers, korsten, bultjes of blaasjes, vaak gepaard gaand met flinke jeuk.

Bij voedselallergie is men overgevoelig voor bepaalde voedingsbestanddelen zoals lactose, gluten, schelpdieren of pinda’s. Baby’s zijn soms allergisch voor koemelk of kunnen de moedermelk niet verdragen.

Hoe kunt u een allergische reactie voorkomen?

Natuurlijk kan dit door het contact met de betreffende stof te vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. Ook zijn er geneesmiddelen die de werking van histamine tegengaan (antihistaminica). Bij hooikoorts kunt u ook een neusspray of oogdruppels gebruiken om de symptomen te verlichten.

Verder kan uw overgevoeligheid verminderd worden door zogenaamde ‘desensibilisatie’. Door steeds opnieuw kleine hoeveelheden allergenen (bv pollen) in te spuiten kan uw overgevoeligheid voor die stof soms verminderen.
Soms verdwijnt een allergie vanzelf in de loop van de tijd: men ‘groeit er overheen’.

.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Het totale beeld van de allergische reactie is een belangrijk gegeven voor de homeopathische middelkeuze. Voor welke stof is men allergisch en hoe is de reactie daarop? Bij een wespen/bijenallergie worden hele andere middelen ingezet als bij een intolerantie van een kind voor koemelk of als bij hooikoorts. Met behulp van een homeopathisch middel kan de allergie volledig verdwijnen en is uw immuunsysteem weer meer in balans.

Bij kinderen en baby’s wordt ook gekeken naar de familieziektegeschiedenis. Mogelijk zijn bepaalde gevoeligheden al in aanleg aanwezig vóór de geboorte. We zien die dan terug bij de ouders of andere familieleden. Met homeopathie kan deze aanleg behandeld worden, zodat de overgeërfde gevoeligheid bij uw kind verdwijnt.

Eventueel kan een homeopathisch middel ingezet worden dat gemaakt is van de stof waar u allergisch voor bent. Zo zijn er middelen gemaakt van stuifmeel, kattenhaar, huismijt etc. Dit noemen we isopathie: men behandelt letterlijk met hetzelfde middel als wat de symptomen veroorzaakt.

Als u reguliere medicatie gebruikt voor uw allergie, hoeft u daarmee niet te stoppen. De homeopathische behandeling kan daarmee goed samengaan. Zodra de klachten verbeteren, gaat men vanzelf minder medicatie gebruiken.

homeopathie nvkh

Informatie en Afspraken

 • 06-36013433
 • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
 • info@homeopathievandeven.nl
 • Maandag t/m donderdag
  van 9.00 -17.30 uur.

Praktijk Adres

 • Pastoor van Haarenstraat 44
  5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
 • KvK: 17245374
  BTW-ID: NL001768467B18
  AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie
 • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond