Maagzweer en maagklachten
Een maagzweer of ‘ulcus pepticum’ of ‘ulcus duodenum’ is een zweer in de maagwand of net ná de maag in de 12-vingerige darm. Een maagzweer kan ontstaan door gebruik van prikkelende stoffen zoals medicatie (naproxen, ibuprofen, diclofenac, prednisolon) of bepaalde bloedverdunners (ascal), alcohol, koffie of roken. Zeker als je meer van deze stoffen tegelijkertijd gebruikt wordt het risico groter. Ook stress kan het risico vergroten. Symptomen zijn maagpijn, zuurbranden, oprispingen, misselijkheid, opgeblazen gevoel, en trage stoelgang. Het maagslijmvlies is beschadigd en de wond geneest slecht door inwerking van maagzuur, enzymen en soms de bacterie helicobacter pylori.
Als een maagzweer groter en dieper wordt kan er een maagbloeding optreden, waarbij je bloed moet overgeven of gitzwarte ontlasting hebt. In het uiterste geval maakt de maagzweer een gaatje in de maagwand. Er komt dan maagzuur in de buikholte. Dit geeft heel veel pijn en is reden om onmiddellijk naar het ziekenhuis te gaan.
Wat kun je doen bij een maagzweer?
Als vastgesteld is dat je een maagzweer hebt krijg je reguliere medicatie, zoals 2 soorten antibiotica en/of een maagzuurpompremmer. Het is verstandig om voorzichtig te zijn met eten waardoor je meer last van krijgt van maagpijn, zoals koffie, alcohol, specerijen. Als je weet dat stress ook een rol speelt in het ontstaan van je maagzweer, dan is het nuttig om daar iets aan te doen en om de signalen van je lichaam serieus te nemen. Om het maagslijmvlies te beschermen kun je als voedingssupplement L-glutamine nemen. Het komt ook van nature voor in kwark, yoghurt, melk en eieren. Dit is alleen nodig als je echt maagklachten hebt.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat zal alles willen weten van je maagzweer. Sinds wanneer heb je er last van, heb je pijn en zo ja, wanneer wordt het erger of minder erg (gedurende de dag/nacht). Heb je stress? Heb je last van bepaalde etenswaren of drinken en zo ja welke? Heb je al langer maagklachten en komt dit voor in je familie of juist niet? Verder wil ze graag weten hoe je slaapt, hoe je karakter is, of je eerder warmbloedig of kouwelijk bent, of je nog andere lichamelijke klachten hebt of hebt gehad, etc. Op basis van dit hele symptoombeeld kiest de homeopaat het best passende individuele homeopathische middel. Door dit middel in te nemen gedurende een aantal maanden kunnen de klachten snel minder worden en volledig verdwijnen. Zo kan een maagzweer gewoon genezen.