Hernia, spit en ischias

Een ‘hernia nuclei pulposi’, zoals een rughernia officieel genoemd wordt, is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Hernia kan verward worden met spit (lumbago) wat acute lage rugpijn is, of ischias (druk op zenuwwortels van de nervus ischiadus). Een hernia is meestal laag in de rug. De uitstulping drukt op de een zenuwbaan. Dit geeft veel pijn of een verdoofd gevoel alsof het been slaapt. Een hernia geeft uitstralende scherpe pijn langs de zenuwbaan naar de heup of het been, de knie en soms zelfs tot in de voet. Een hernia kan links- of rechtzijdig zijn. Bepaalde houdingen en bewegingen of hoesten of niezen kunnen de pijn verergeren of juist verbeteren.

De meeste mensen met een hernia hebben ook pijn in de onderrug. Daarnaast kan er krachtsverlies optreden in het aangedane been. De oorzaak van een hernia is feitelijk onbekend. Er zijn aanwijzingen dat het kan ontstaan door fysieke of emotionele overbelasting.

Wat kun je doen bij een hernia?

Een hernia gaat meestal vanzelf over binnen 6-12 weken. Soms echter is de duur veel langer en heeft iemand er wel een jaar last van. Bovendien geeft het erg veel pijn en beperking, zowel op werkgebied als privé. Het is belangrijk om te blijven bewegen op een rustige manier. Probeer pijnlijke houdingen te vermijden, maar langdurig stilzitten of stilliggen doet het lichaam geen goed. Daarnaast kun je pijnstillers nemen. Die kunnen ervoor zorgen dat je niet al te krampachtig beweegt en je een tijdje minder pijn hebt. Ook is het altijd goed te proberen te bedenken waar de hernia vandaan komt. Ergens ben je over je grenzen heen gegaan. Een goede fysiotherapeut of ceasartherapeut kan je oefeningen geven die helpen de uitstulping van de tussenwervelschijf weer naar binnen te krijgen. En om je rugspieren te versterken zodat het minder snel weer gebeurt.

 

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal alles willen weten over de hernia: waar zit de pijn, sinds wanneer heeft u er last van, wat is er voor die tijd gebeurd in uw leven? Welke houding geeft enigszins verlichting van de pijn en welke houding of activiteit verergert de pijn? Waar straalt de pijn naar uit? Waar bent u het meest in belemmerd door de hernia? Hoe voelt de pijn, is er ook een verdoofd gevoel of krachtsverlies? Verder zal de homeopaat vragen hoe of u warmbloedig bent of kouwelijk, wat u lekker of vies vindt om te eten, hoe u slaapt en hoe uw karakter is. Ook uw achtergrond, ziektes in het verleden en aandoeningen die in de familie voorkomen zijn belangrijk. Het eerste consult duurt dan ook anderhalf uur. Daarna krijgt u het homeopathische middel toegestuurd. Binnen enkele weken merkt u of u verlichting heeft van de klachten.

homeopathie nvkh

Informatie en Afspraken

 • 06-36013433
 • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
 • info@homeopathievandeven.nl
 • Maandag t/m donderdag
  van 9.00 -17.30 uur.

Praktijk Adres

 • Pastoor van Haarenstraat 44
  5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
 • KvK: 17245374
  BTW-ID: NL001768467B18
  AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie
 • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond