Acne
Acne is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende huidaandoeningen die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. De acne zit in het gezicht, op de rug, op de borst, of op de schouders. De huid bevat kliertjes die talg (een vettige beschermende stof) aanmaken. Als deze kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Bijna iedereen krijgt in de puberteit puistjes. De één heeft er meer of langer last van dan de ander. Waarom weten we niet precies. Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Sommige mensen hebben echter nog tot na hun dertigste jaar last van acne. Door acne kun je onzeker en somber worden. Vaak zit acne in het gezicht en is het heel zichtbaar.
Het kan zijn dat je je ervoor schaamt of er ongelukkig van wordt. Probeer daar dan over te praten met iemand. Bepaalde medicijnen (sommige steroïden, anti-epileptica en antidepressiva) kunnen de acne verergeren. Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het ontstaan van acne. Acne ontstaat niet door: te weinig wassen, bepaalde voeding, snoep, make-up, roken, stress of zweten.
Wat kun je doen bij acne:
Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Dep je huid na het wassen voorzichtig droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet. Niet uitknijpen, niet peuteren.
Het volgen van een speciaal dieet heeft geen zin. Er is onderzoek naar gedaan. Maar er is geen verband tussen voeding en acne aangetoond. Suiker, chocolade, melkproducten, varkensvlees en vette voeding hebben geen algemene invloed op acne. Er zijn hoogstens individuele verschillen tussen mensen. Bij sommigen mensen vergert de acne wel door bepaalde voedingsmiddelen.
Zonlicht helpt niet echt tegen acne, maar soms lijkt dat wel zo omdat de acne minder opvalt wanneer de huid wat bruiner is. Ook een hoogtezon of zonnebank helpt niet. Kijk altijd uit dat je niet verbrandt en gebruik een zonnebrandcrème met minimaal factor 15. In een vochtige omgeving (tropen) kan de acne verergeren door zonlicht.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat zal je alles vragen over de acne bij jou. Wanneer het begonnen is, of het ergens beter of slechter door wordt (bv rond de menstruatie), wat je er het allervervelendst aan vindt, hoe het verder is met je gezondheid (heb je nog andere lichamelijke klachten?) en of je iets gebruikt wat invloed heeft op je hormoonhuishouding (bv de anticonceptiepil)? Verder vraag ik hoe je bent van karakter en of je het eerder warm of koud hebt en wat je lekker of vies vindt om te eten of drinken en hoe je slaapt bv. Op basis van al deze kenmerken zoek ik het meest passende homeopathische middel voor jouw klachten. Dat kan dus een ander middel zijn dan iemand anders die komt voor dezelfde klacht: acne. De kleine korrels kun je laten smelten in de mond. Al na een week of vier merk je of het middel goed werkt voor je.