Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is pijn gelokaliseerd in en om het hoofd. Hoofdpijn wordt veroorzaakt door de spieren en banden rond de schedel en nek, de bloedvaten, de hersenvliezen of de hersendruk. Hoofdpijn kan ontzettend veel last geven. De pijn kan ervoor zorgen dat je niet meer goed kunt functioneren in je leven. Bij migraine kun je door de bijverschijnselen als misselijkheid en overgeven ook echt ziek worden.
Er zijn een aantal verschillende soorten hoofdpijn te onderscheiden:
 • Spanningshoofdpijn: ontstaat door te grote gevoeligheid van de peesaanhechtingen aan nek en schedel. De patiënt voelt dit alsof er een band strak om het hoofd zit of dat er van beide zijden op het hoofd of van achter op de nek geduwd wordt. Meestal is er géén braakneiging of gevoeligheid voor licht of geluid. Meestal houdt de hoofdpijn enkele uren aan.
 • Migraine: komt in aanvallen van nogal hevige kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd, vaak met misselijkheid, braken en met overgevoeligheid voor licht en geluid. De duur van de aanval varieert van een dagdeel tot drie dagen. Vaak gaan verschijnselen als flikkeringen of zwarte vlekken voor de ogen of tintelingen aan de hoofdpijn vooraf.
 • Medicijnafhankelijke hoofdpijn: is chronisch en duurt vaak meer dan drie dagen per week. Oorzaken zijn pijnstillers (o.a. tegen de hoofdpijn), middelen tegen migraine, koffie, alcohol (kater) en chocolade.
 • Clusterhoofdpijn: is heel heftige scherpe pijn rond de oogkas. De aanvallen duren tussen een kwartier en drie uur en komen enkele weken lang in groepen voor. De patiënt kan niet stil liggen of zitten.
 Migraine
Wat kun je zelf doen bij hoofdpijn?
Bij medicijnafhankelijke hoofdpijn is het zaak te kijken of je kunt stoppen met de medicijnen die het veroorzaken. Overleg dat altijd goed met je arts.
Bij spanningshoofdpijn kan het eerder nuttig zijn te kijken waardoor het veroorzaakt wordt. Dit kan te maken hebben met te lang in dezelfde houding zitten, bv op je werk of met problemen in de privésfeer of te weinig rust/slaap gehad, waardoor je letterlijk te gespannen wordt.  Meer rust nemen of meer water drinken of een ontspanningsoefening doen helpt dan vaak.
Migraine is een neurovasculaire aandoening. Een aanval kan uitgelokt worden door voeding, hormonen, stress, inspanning, geuren, weersveranderingen, slechte slaap of te weinig vochtinname. Als je weet welke triggers het uitlokken kun je deze proberen te voorkomen. Door bepaalde medicatie kun je ook proberen de aanvallen te voorkomen of tijdig af te breken. Verder kun je zelf weinig doen behalve uitzieken (én daarna een goede homeopaat zoeken 😊)
Bij clusterhoofdpijn kun je zelf ook niet veel doen. Soms heeft bepaalde medicatie goed effect. Ook hier zijn goede mogelijkheden voor homeopathische behandeling.
 
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
Een homeopaat zal alles willen weten omtrent de hoofdpijn: sinds wanneer had je er voor het eerst last van? Wanneer komt het opzetten? Waar zit de hoofdpijn in je hoofd, hoe voelt de pijn, bonzend, stekend, drukkend, als een band? Is er iets wat dan enigszins verlichting geeft (in het donker, iets drinken, warme kruik)? Al deze factoren geven de homeopaat een beeld van de hoofdpijn zoals jíj die hebt, individueel dus. Ook wordt gevraagd naar hoe je verder bent: heb je het eerder warm of koud, hoe slaap je, wat vind je lekker of juist niet lekker om te eten, hoe ben je van karakter? Daarbij zoekt de homeopaat dan het meest passende middel voor jouw klachten. Na inname merk je al snel of het werkt. In ieder geval zou je na een week of vier duidelijk verschil moeten kunnen merken als je regelmatig last hebt van hoofdpijn. Als deze bv gerelateerd is aan de cyclus dan is het goed om het in ieder geval één hele cyclus af te wachten terwijl je het homeopathisch middel neemt. Mochten je klachten hetzelfde blijven, dan zoek ik een ander middel voor je.

homeopathie nvkh

Informatie en Afspraken

 • 06-36013433
 • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
 • info@homeopathievandeven.nl
 • Maandag t/m donderdag
  van 9.00 -17.30 uur.

Praktijk Adres

 • Pastoor van Haarenstraat 44
  5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
 • KvK: 17245374
  BTW-ID: NL001768467B18
  AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie
 • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond