Aften
Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond. Zij hebben een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode, ontstoken rand. Meestal ontstaan aften uit kleine blaasjes. Een op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften. Aften zitten meestal aan de binnenkant van de lippen, wangen, op of onder de tong en ze kunnen erg pijnlijk zijn. De zweertjes kunnen alleen voorkomen of in grote aantallen. Ze verdwijnen meestal na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen ze steeds terug. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor en ook bij een lage weerstand kun je eerder aften krijgen. Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend.
Andere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van aften zijn:
- Een besmetting met een virus of bacterie.
- Bij gebruik van sommige medicijnen, met name medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, komen aften regelmatig voor als bijwerking.
- Gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne kunnen aften veroorzaken.
- Chronische aandoeningen die de algehele conditie aantasten waardoor de mond gevoeliger wordt voor infecties zoals coeliakie (glutenintolerantie) en de ziekte van crohn.
- Aften in de mond komen daarnaast voor bij mensen die chemotherapie krijgen. De kanker-remmende medicijnen van de chemotherapie tasten het mondslijmvlies aan.
Wat kun je zelf doen bij aften?
Je kunt zorgen voor een goede mondhygiëne. Daarnaast kun je zorgen voor een zo goed mogelijke weerstand: voldoende ontspanning ,eet gezond, slaap voldoende en beweeg regelmatig. Wees voorzichtig met het langdurig gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij veelvuldig gebruik het mondslijmvlies beschadigen. Verder is vaak de ene persoon toch meer gevoelig voor het ontwikkelen van aften dan een ander. Wanneer eenzelfde zweertje in de mond niet binnen 3 weken geneest, is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat gaat op zoek naar het individuele homeopathische middel voor jou. Ze zal altijd vragen sinds wanneer je voor het eerst last hebt gekregen van aften en wat er toen aan de hand was in je leven. Er zal lang niet altijd een duidelijk beginpunt zijn, maar soms wel. En ze zal vragen waar de aften zitten, hoe vaak en hoe lang je er last van hebt, hoe ze er precies uitzien etc. Ook kijkt ze of het samengaat met andere klachten op datzelfde moment. Verder vraagt een homeopaat ook altijd naar algemenere zaken: heb je het eerder warm of koud? Wat vind je lekker of niet lekker om te eten of drinken? Hoe is je karakter? Op basis van al deze informatie zoek ik een passend, individueel homeopathisch middel. Na een week of vier kijken we dan of je klachten verbetert zijn. Dan kun je het middel nog een tijdje blijven gebruiken of afbouwen. Als je klachte hetzelfe zijn gebleven zoek ik een ander homeopathisch middel voor de aften.