Nierstenen, galstenen en blaasstenen
In ons lichaam kunnen op bepaalde plekken steenvorming ontstaan, doordat afvalstoffen onvoldoende oplossen in een vloeistof (nierstenen en blaasstenen in urine) of doordat een vloeistof indikt (galvloeistof wordt dan galsteen). De nier- en blaasstenen zijn vrijwel altijd gemaakt van kalk, de galstenen van cholesterol of van bilirubine (de gele kleurstof in gal). Meestal heb je geen last van de stenen, tenzij ze klein genoeg zijn om door een buis te gaan (urineleider, plasbuis of galgang) en te groot om daar makkelijk doorheen te spoelen. Ze blijven dan steken en dat kan enorm veel pijn geven! Dit noemen we een aanval. Kenmerkend voor zo’n aanval is plotseling heftige pijn in uw zij of in uw (onder)buik (niersteen) of in de rechterbovenbuik (galsteen). De pijn komt in golven.
Dit heet koliekpijn. Tijdens een pijngolf lukt het u niet om stil te zitten of stil te liggen. U kunt bij een koliekaanval misselijk zijn en overgeven. Bij blaasstenen zijn de symptomen wat anders: het geeft pijn in de penis bij mannen, pijn bij het plassen, moeite hebben met plassen door een zwakke of zelfs onderbroken straal, bloed bij de urine, troebele of donker gekleurde urine, vaak aandrang voelen of pijn of druk in de buik en onderrug. Als de steen eenmaal gepasseerd is, is de pijn over. Tijdens een aanval kunnen pijnstillers helpen.
Mannen hebben vaker nierstenen dan vrouwen en vrouwen hebben vaker galstenen dan mannen (door vrouwelijke hormonen en overgewicht of juist streng lijnen).
Als een steen klem komt te zitten kan de normale vloeistof er niet meer doorheen (zoals de urine of gal). Hierdoor is er kans op complicaties zoals ontsteking van de galblaas, geelzucht met beige ontlasting en eventueel ontsteking van de alvleesklier of bij nierstenen een infectie van de urinewegen. Als u koorts krijgt moet u altijd een arts waarschuwen.
Soms worden stenen vergruisd, blaasstenen worden soms eerst kleiner gemaakt door ze doormidden te knippen zodat u ze uit kunt plassen. Bij veel galstenen wordt soms de galblaas in zijn geheel verwijderd.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn geen speciale diëten om gal- nier- of blaasstenen te voorkomen. Gezond eten in het algemeen is wel belangrijk. Verder heeft het te maken met aanleg/erfelijkheid en cholesterol of hormonen. Streng lijnen werkt juist galstenen in de hand. Wees dus bij afvallen bewust dat langzaam gewicht verliezen gezonder is! Voldoende drinken is ook belangrijk, maar niet méér dan 1,5 tot 2 liter per dag.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat kan bij steenvorming helpen door te zorgen dat de stenen makkelijker passeren, er veel minder pijn is tijdens een aanval en nieuwe aanvallen voorkomen worden. De homeopaat wil daarvoor altijd weten sinds wanneer u die stenen hebt, voor zover u weet. Ook zal ze navragen wanneer u pijn heeft, hoe de pijn is, wat u dan doet, wat enigszins nog verlichting geeft, waar de pijn zit en hoe lang het aanhoudt. Bij galstenen is de pijn vaak erger na het eten, vooral na vet eten. Ook zal ze vragen of er complicaties zijn/waren en of u weet waar de steen van gemaakt is. Ook wordt er gevraagd naar meer algemene zaken: heeft u het eerder warm of koud, wat vindt u lekker of niet lekker om te eten, of u nog goed slaapt of bepaalde dingen het juist verergeren of verbeteren en hoe uw gemoedstoestand is deze tijd? Niet alleen tijdens de pijn, maar ook tussendoor. Op basis van al deze informatie wordt een voor u individueel passend homeopathisch middel gekozen. Dit middel neemt u in door een korrel in de mond te laten smelten. U merkt al snel of het middel u verbetering geeft.