Vleesboom / myoom

Een vleesboom of myoom is een verdikking in de wand van de baarmoeder en bestaat uit spier- of bindweefsel. Een vleesboom kan klein blijven of langzaam groeien. Een vleesboom is goedaardig en geeft meestal weinig klachten. Het wordt vaak per toeval ontdekt in een onderzoek naar iets anders. Vleesbomen komen veel voor: bijna de helft van de vrouwen jonger dan 50 jaar heeft een vleesboom. Meestal beïnvloed het je kansen om zwanger te worden niet en ook tijdens een zwangerschap zou het geen klachten moeten geven. Soms kun je er echter heftige bloedingen van krijgen tijdens de menstruatie. Ook kan de vleesboom tot wel 1 kg groeien. Soms kan dan een operatie nodig zijn.

Bij de volgende klachten kun je denken aan een vleesboom: 

hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, pijn tijdens de menstruatie, bloedarmoede: door lange tijd veel bloedverlies tijdens de menstruaties. Dit kan vermoeidheid geven. Heel soms krijg je van vleesbomen een zwaar gevoel of pijn in de buik, plasklachten of pijn met vrijen.

Een vleesboom groeit door vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron). Daarom komen ze vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Na de overgang worden ze meestal kleiner. In de volgende situaties kunnen vleesbomen ook groter worden: tijdens de zwangerschap (dat komt door hormoonveranderingen, na de zwangerschap worden ze weer kleiner). Bij sommige hormoonbehandelingen, zoals voor overgangsklachten kunnen vleesbomen ook groeien.

 

 vleesboom

 

De reguliere behandeling

Bij veel bloedverlies bestaat de reguliere behandeling uit NSAID’s, bloedstollingsmedicatie, de anticonceptiepil of een hormoonspiraal. Mogelijke operaties bij vleesbomen zijn: de vleesboom weghalen, de vleesboom laten krimpen of de baarmoeder weghalen. In de laatste twee gevallen kunt u niet meer zwanger worden!

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Een homeopaat zoekt naar het individueel passende homeopathische middel voor uw klachten. Hiermee kunnen de klachten van de vleesboom verdwijnen (pijn, bloedingen) en de vleesboom kan ook (uit zichzelf) krimpen of verdwijnen. De homeopaat zal hiervoor veel informatie uitvragen: sinds wanneer heb je een vleesboom, wordt die groter of blijft hij gelijk, hoe gaat het tijdens je menstruatie, gebruik je de anticonceptiepil of andere hormonen, heb je last van de vleesboom etc. Ook wordt er gekeken of je nog andere klachten hebt die hiermee samengaan. Daarnaast kijkt een homeopaat ook altijd naar hoe u verder bent: heb je het eerder warm of koud, wat vind je lekker of niet lekker om te eten, voor welke andere ziektes ben je gevoelig, zitten deze klachten in de familie, hoe slaap je en hoe is je karakter. Op basis van al deze informatie kiest de homeopaat welk middel het best bij je past. Dat zijn kleine korrels die je kunt laten smelten in de mond. Deze neem je 2x per week in en na een tijd merk je of het helpt. Soms merk je dat aan je menstruatie (als je veel pijn en klachten hebt) en soms wordt de grootte van de vleesboom regelmatig gemonitord en weet je het op die manier.

homeopathie nvkh