Overgangsklachten en menopauze
Overgangsklachten zijn symptomen die de vrouw kan ervaren als ze aan het einde komt van de vruchtbare periode in haar leven. Daarna komt een nieuwe fase. In principe is de overgang een natuurlijke situatie, net zoals de menstruatiecyclus of een zwangerschap en daar horen van nature geen klachten bij. De overgang zou men dus probleemloos kunnen doorlopen. Maar klachten zijn zo veelvoorkomend dat de meeste vrouwen denken dat het erbij hoort en normaal is, maar niets is minder waar.
Overgangsklachten kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn en zowel lichamelijk als geestelijk. Men kan last hebben van prikkelbaarheid, nervositeit, depressieve gevoelens, dufheid, verwardheid, stemmingswisselingen, nachtzweten, opvliegers,
overmatig bloeden, onregelmatige menstruatie, hoofdpijn, hartkloppingen, moeheid, slecht slapen, vaginale droogheid etc. Dit alles door de veranderende hormoonspiegel. Deze klachten kunnen daarbij lang aanhouden. Zo kan men wel 10 jaar last hebben van de overgang als er niets aan gedaan wordt.
De overgang kan beginnen vanaf 40 jaar. Alles daarna is normaal. Als u eerder in de overgang komt is dat ‘premature’. Als u twijfelt of u in de overgang bent, kan uw huisarts dat uitzoeken door bloed te prikken. Na de overgang komt de menopauze. Deze kan alleen met terugwerkende kracht worden vastgesteld en begint als de vrouw een jaar lang geen menstruaties meer heeft gehad.
Wat kun je doen bij overgangsklachten?
Een aantal zaken kunnen overgangsklachten verminderen. Een daarvan is letten op de voeding. Neem niet teveel koffie, alcohol, vlees, pittig gekruid, frisdrank en suiker. Eet voldoende peulvruchten, zaden, granen (volkoren), vette vis, groenten, fruit, noten en natuurlijke zoetmakers (honing etc.). Over het algemeen is dit gewoon gezond, onbewerkt, vers eten. Verder kunt u stress zoveel mogelijk proberen te vermijden of ontspanningsoefeningen doen en tijd voor uzelf nemen. Besef dat u door een overgang gaat en dat dat veranderingen met zich meebrengt. Ook emoties kunnen een opvlieger triggeren. Ik zie vaak dat ondanks gewoon gezond leven overgangsklachten heel hardnekkig kunnen zijn, omdat je hormonen zo'n verandering doormaken. Maar met een passend homeopathisch middel kunnen deze klachten snel en blijvend verdwijnen, doordat uw hormonen weer in balans komen. U bent dan nog steeds in de overgang, maar u heeft er dan geen klachten meer van.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat zal alles willen weten over uw klachten in de overgang. Waar heeft u precies last van, wat verbetert of verergert de klachten? Heeft u al eerder hormonale klachten gehad, bv menstruatieklachten of tijdens de zwangerschap? Wat vindt u het meest vervelende aan de klachten? Wordt het door iets getriggerd? Hoe gaat het verder met u. Hoe gaat het slapen? Hoe bent u van karakter? Dit alles om het voor u passende individuele homeopathische middel te vinden. Met dat middel kunnen uw klachten sterk verminderen of verdwijnen. De kleine korrels neemt u twee keer per week in en na een week of vier kunt u duidelijk verschil merken. Het is vaak wel zinvol om de korrels nog een tijdje te blijven innemen, maar wel minder vaak.