Verkoudheid
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Mogelijke klachten zijn niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Een gewone verkoudheid beperkt zich dus niet tot de neus.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Uw neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit uw neus lopen of naar achter in uw keel lekken. Door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd. In uw neus kan dit een niesprikkel geven, en in uw keel of luchtpijp een hoestprikkel. Door een ontsteking van het keelslijmvlies kunt u ook keelpijn krijgen. Zijn ook de stembanden ontstoken, dan kan dat heesheid geven.
De neus-keelholte staat via een smal gangetje (de buis van Eustachius) in verbinding met het middenoor. Een verkoudheid kan daardoor ook oorpijn geven. Soms wijst dit op een ontsteking van het middenoor. Door de ontsteking kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Dit kan soms tijdelijk oorsuizen veroorzaken.
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen geven. Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander virus.
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).
Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt.
Wat kunt u zelf doen tegen verkoudheid?
U kunt weinig doen om te voorkómen dat u een verkoudheidsvirus krijgt. Regelmatig handen wassen helpt. Het is onduidelijk of snuiten of ophalen van de neus beter is. Als u de neus hard snuit blaast u het snot ook naar de bijholten. Vermijd extra irritatie van de slijmvliezen, zoals door rook. Roken kan ervoor zorgen dat verkoudheidsklachten veel langer blijven bestaan.
Soms kan stomen de klachten wat verminderen, maar het versnelt de genezing niet. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag gedurende een kwartier. Laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen. Iets in het water doen (zoals zout of menthol) heeft geen zin. Die middelen kunnen de slijmvliezen irriteren en u uiteindelijk juist meer last geven. Hoogstens gedroogde kamille in het water doen kan fijn zijn tegen de ontsteking van het neusslijmvlies.
Soms kunnen neusdruppels/spray met zout water de klachten wat verminderen. U kunt de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een limonadeglas met lauw water (doe dit alleen bij volwassenen). Bepaalde neussprays met xylometazoline verminderen de zwelling van het slijmvlies. Als u deze echter lang gebruikt kan het juist uw neusslijmvlies beschadigen!
Ik hoor ook vaak dat mensen de hele winter een extract van echinecea gebruiken om de weerstand op peil te houden. Dat is echter geen goed idee. Echinecea (Rode zonnehoed) werkt alleen goed als u het tijdelijk inneemt in geval van een hardnekkige verkoudheid of griep waar u niet vanaf komt of waar u niet goed van herstelt.
Antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen.
Een verkoudheid kan ook chronisch worden of steeds maar terugkeren of overgaan in een voorhoofdsholte-ontsteking of middenoor-ontsteking.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat maakt onderscheid tussen behandeling van één acute hardnekkige verkoudheid of het behandelen van iemand met chronisch terugkerende verkoudheden. In het eerste geval krijgt u een “acuut” middel voor uw huidige verkoudheid. In het laatste geval is de behandeling toegespitst op het voorkómen van nieuwe verkoudheden door het verbeteren van de weerstand. Dit gebeurt vaak met een zogenoemd “constitutiemiddel”.
De homeopaat zal altijd vragen sinds wanneer u verkouden bent en of dat vaak voorkomt. En hoe die verkoudheid zich ontwikkelt: van welke symptomen heeft u last, zoals neusloop, verstopte neus, keelpijn, heesheid, hoesten, moeilijk lucht krijgen etc. Bij al deze symptomen wil de homeopaat precies weten hoe dit gaat: tijdstip van de dag, geur/kleur, wat verergert de klacht, wat geeft een beetje verlichting? Bij iedereen is een verkoudheid namelijk toch weer iets anders en een homeopaat wil het individuele middel vinden voor uw klachten. Ook zal ze vragen naar andere klachten waar u mee bekend bent, of u het snel warm heeft of eerder snel koud, wat u lekker en niet lekker vindt om te eten, of u goed slaapt en wat voor type mens u bent. Op basis van dit geheel kiest de homeopaat het best passende middel. Dat neemt u in in de vorm van korrels. Binnen enkele weken zou u verbetering bemerken in geval van steeds terugkerende verkoudheden. Bij een acute verkoudheid is dat natuurlijk sneller, binnen enkele dagen neemt de verkoudheid af.