Bedplassen
Een kind is zindelijk als het ook 's nachts de plas op kan houden. Meestal ontwikkelt zindelijkheid zich tussen het tweede en vijfde levensjaar: kinderen worden zich bewust van de aandrang om te plassen en zij leren de bekkenbodemspieren beheersen, wat nodig is om de plas op te houden. We spreken van bedplassen als een kind van vijf jaar of ouder 's nachts de plas niet kan ophouden. Kinderen die in bed plassen, merken ’s nachts niet dat ze moeten plassen. Ze hebben dit nog niet geleerd. Bedplassen komt niet doordat het kind te veel drinkt of te diep slaapt. Het gebeurt ook niet met opzet.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn verschillende manieren om het kind te helpen als het na zijn of haar 5e jaar nog in bed plast:
- Opnemen: u wekt uw kind elke nacht om het te laten plassen.
- Motivatiemethode: Bij elke droge nacht mag uw kind op de kalender een zonnetje tekenen of een sticker plakken of een andere kleine beloning. In het begin krijgt uw kind een kleine beloning voor elke poging om het bed droog te houden. Later krijgt het alleen een kleine beloning als het bed ook echt droog is gebleven.
- Plaswekkermethode: uw kind krijgt een broekje dat in verbinding staat met een wekker. Zodra het broekje nat wordt, gaat de wekker af. Uw kind wordt wakker en kan naar het toilet gaan om verder te plassen. Hierdoor leert het kind de prikkel van een volle blaas te herkennen ’s nachts.
- Wektraining (plaswekker met kalender en beloning): hierbij gebruikt u de plaswekker in combinatie met een kalender en beloning.
Regelmatig helpt één van deze methodes. In de praktijk zie ik vooral kinderen die nog steeds bedplassen, omdat al deze adviezen niet geholpen hebben. In dat geval kan het vaak goed en snel opgelost worden met een passend homeopathisch middel (zie hieronder).
Zo gauw uw kind een paar nachten droog is kunt u het zonder luier proberen. Bijna alle kinderen worden na verloop van tijd vanzelf zindelijk, ook zonder behandeling.
Soms speelt er angst mee of een heftige gebeurtenis in het leven van een kind, waardoor het kind of de tiener weer terugvalt naar bedplassen terwijl het al volledig zindelijk was. Dan is het zeker nuttig om een homeopathische behandeling te overwegen. De oorzaak zit dan meer in de emotionele toestand van het kind en is niet meer lichamelijk.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
Een homeopaat wil altijd weten of het kind nooit volledig zindelijk is geweest of wel. En hoe het gaat met bedplassen: gebeurt het in het eerste deel van de nacht of tegen de ochtend? Wordt het kind erná wel wakker of helemaal niet? Ik vraag ook altijd waar de ouders denken dat het aan ligt. Slaapt het kind te diep bv? Vind het kind het zelf vervelend als hij/zij in bed heeft geplast? Hoe is het overdag zindelijk worden gegaan? Blijft het wel sommige nachten droog of gaat het elke nacht mis? Hoe slaapt het kind verder? En hoe is het karakter van het kind, wat is favoriet eten of drinken en wat lust het kind helemaal niet? Heeft hij/zij het eerder snel warm of snel koud? Hoe is het kind als iets niet mag? Op basis van al deze informatie zoek ik een passend, individueel middel. Deze korrels neemt het kind 1 of 2x per week eentje in en dan kijken we hoe het gaat. Binnen enkele weken is er dan al vooruitgang te zien.