Klachten na Covid-19-infectie / Long-Covid

 

Óf mensen ziek worden en hoe ziek en hoe lang ze nog klachten houden is bij een Covid-19 infectie heel verschillend gebleken. Het gaat van geen enkel symptoom hebben (wel positief getest) tot overlijden aan Covid. In de acute fase zijn de klachten die mensen hebben uiteenlopend, maar veel voorkomend zijn koorts, luchtwegproblemen, spierpijn, hoofdpijn, heel moe/zwak, keelpijn, droge hoest, verlies van reuk en smaak en diarree. In deze fase doe je het rustig aan, lig je echt ziek op bed of moet je zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis. 

Na de acute fase gaat het vaak wat beter en heeft men het idee dat het ergste achter de rug is. Voor veel mensen is dat ook het geval. Bij sommige mensen komen de klachten daarna weer terug, soms nog heftiger dan eerst. Het duurt bij hen maanden en zelfs jaren voordat ze weer een beetje inspanning kunnen verrichten zonder moe te worden of helder kunnen denken. Zelfs na alleen milde klachten houden veel mensen nog lang last. Het gaat dan om mensen van allerlei verschillende leeftijden, ook jonge mensen en zowel mannen als vrouwen.

Bij een aantal mensen verdwijnen klachten die ze hebben overgehouden aan de Covid-19-infectie  helemaal niet. Het kan heel angstig zijn om te ontdekken dat dat laatste stuk maar niet beter wordt.

Sommige mensen worden er (zeer begrijpelijk) wanhopig van en blijven zitten met erge moeheid, benauwdheid, snel verzurende spieren, hartkloppingen / te snelle hartslag, brainfog, geheugenproblemen, concentratieproblemen of aanhoudende hoofdpijn. Als je nog niet in staat bent om te werken voel je je soms ook bezwaard. Je wilt niets liever dan gewoon weer je werk kunnen doen en functioneren zoals voorheen. En het kan moeilijk te begrijpen zijn voor mensen in je omgeving die soms zelf ook Covid hebben gehad, maar in mindere mate, dat jij nog steeds zo moe bent of je nog steeds niet kunt concentreren of jezelf nog niet eens uit bed kunt slepen om aan de dag te beginnen. 

 

Covid 19 klachten 

Oorzaken van langdurige klachten na Covid-19/corona

Mensen gaan er soms vanuit dat klachten vanzelf wel weer beter worden doordat er tijd overheen gaat of doordat ze proberen weer op te bouwen, maar het is belangrijk om te weten dat dit soms helaas niet vanzelf zo gaat of jarenlang duurt. Iedereen reageert anders op elke ziekteverwekker en als je er gevoelig voor bent kunnen je klachten chronisch worden, ook al werk je goed aan je herstel. Dit is o.a. bekend bij de ziekte van Pfeiffer en de Q-koorts of na een heftige longontsteking. Dan moet je zelfgenezend vermogen een zetje krijgen van buitenaf zodat het weer op gang komt en je wel verder herstelt. Je lichaam kan er anders in blijven hangen, terwijl je zo graag je eigen leven weer terug wilt. Als je longen blijvende beschadiging hebben opgelopen door de Covid-infectie is het helaas niet mogelijk om volledig te herstellen, maar een duidelijke verbetering in energie, ademhaling,  uithoudingsvermogen en concentratievermogen en helder kunnen denken kan zeker wel!

De reguliere behandeling

In de acute fase probeer je zelf uit te zieken, krijg je advies of behandeling van de huisarts en soms moet je zelfs in het ziekenhuis opgenomen worden. Daarna begint de fase waar dit artikel over gaat. Inmiddels is bekend dat veel mensen restklachten houden en zijn er gelukkig inmiddels ook programma’s beschikbaar om zover mogelijk weer te herstellen, zoals een combinatie van fysiotherapie, voorzichtig sporten, psychologische ondersteuning, logopedie etc. Maar soms gaat het ondanks deze revalidatie nog maar mondjesmaat vooruit. Zelf kun je zorgen dat je goede en gezonde voeding tot je neemt en voldoende rust neemt. Ook aanvullend vitamine C en D, zink en selenium nemen kan soms helpen. Maar ook dan blijft het moeilijk om volledig te herstellen.

De homeopathische behandeling

Voor de homeopaat is het belangrijk dat precies duidelijk wordt wat jouw specifieke klachten zijn en waren. Ik ga altijd helemaal terug naar het begin van de infectie. En hoe ging het daarna verder, helemaal tot aan nu. Het gaat dan om alle lichamelijke symptomen maar ook hoe het gaat met je denken, concentreren en hoe voel je je emotioneel. Wat is met name nog moeilijk en wat gaat al beter? Bij iedereen zijn de symptomen namelijk verschillend en bijna iedereen heeft dus een ander homeopathisch middel nodig. Verder wil ik van alles eromheen weten: waar heb je behoefte aan qua eten of wat lust je nu juist niet, heb je veel of weinig dorst, hoe is je slaap, wat is het beste of slechtste moment van de dag, wisselt je moeheid, heb je het eerder warm of koud, kun je veel prikkels hebben of niet etc. etc. Had je daarvoor ook lichamelijke klachten, hoe reageerde je voorheen op bv griep of verkoudheid? Op basis van wat jij vertelt, ga ik het homeopathische middel zoeken dat daar het beste bij past. Dat reactiveert jouw zelfgenezend vermogen zodat het herstelproces beter en sneller op gang kan komen. Vaak merken mensen al na een week de eerste verbetering. Na 4 weken kijken we hoe het gaat en wissel ik van middel als er onvoldoende vooruitgang is. Je kunt ook komen als je klachten al lang bestaan, er is altijd mogelijkheid voor verbetering van je klachten door het stimuleren van je zelfgenezend vermogen. 

Hannie van de Ven is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten. Dit is een beroepsvereniging met meer dan 600 aangesloten leden.  Dit geeft u de waarborg dat deze praktijk aan hoge kwaliteitseisen voldoet. 

Informatie en Afspraken

  • 06-36013433
  • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
  • Mail: info@homeopathievandeven.nl
  • Openingstijden: maandag t/m donderdag
    van 9.00 -17.30 uur, op afspraak.

Praktijk Adres

  • Pastoor van Haarenstraat 44
    5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
  •  KvK: 17245374
    AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie en beroepsvereniging:
  • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond