Hooggevoeligheid 

Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een gevoeliger zenuwstelsel en worden sterker geprikkeld dan gemiddeld. Ze zijn gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen. Ook zijn ze gevoeliger voor geluiden en geuren en voor visuele en tactiele stimulatie en zij blijken meer indrukken op te nemen, waardoor zij zich eerder en meer bewust zijn van details en het aantal mogelijke scenario's die een omgeving in zich bergt.
Vaak worden ze ten onrechte als verlegen en geremd gezien.

Ook zijn ze geneigd tot minder sociale omgang en assertiviteit, niet omdat ze verlegen of weinig sociaal zijn, maar als gevolg van noodzakelijke aanpassing aan hun aangeboren eigenschap die hen noopt voorzichtiger met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Tevens zijn ze vanwege hun opmerkingsvermogen meer geneigd tot empathie en altruïsme en blijken zij in met name een rustige omgeving in staat te zijn informatie beter dan gemiddeld op te nemen en alle details en nuances uit te werken.

Hooggevoeligheid brengt waardevolle eigenschappen met zich mee. Zo kunnen ze de 'ideale werknemer' zijn: consciëntieus, loyaal, gericht op kwaliteit en met een hoog inzicht in mensen en processen. Maar hierdoor kunnen zij ook eerder last krijgen van een burn-out, overspannenheid of depressie. Bij kinderen kan men ook spreken over nieuwetijds-kind of indigo-kind. Er zijn ook hooggevoelige mensen die snel overprikkeld raken, maar toch ook op zoek blijven gaan naar prikkels omdat ze daar behoefte aan hebben. 

Wat kun je doen als je hooggevoelig bent?

Het is belangrijk dat je je bewust wordt van het feit dat je hooggevoelig bent of dat je een hooggevoelig kind hebt en dat je je levenswijze daaraan aanpast: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en overprikkeling beperken. Ook mag je schuld- of minderwaardigheids-gevoelens over beperkingen loslaten. Je mag het conformeren en aanpassen aan de rest, zoals vaak door reguliere therapeuten verlangd wordt, loslaten! Tegelijkertijd moet je waken voor dramatiseren en slachtoffergedrag en werken aan je assertiviteit, waar het veel HSP’s aan ontbreekt. Ook moet je vooral aan het maatschappelijke leven blijven deelnemen. Door je hooggevoeligheid kun je aan de samenleving juist bijdragen wat jij te bieden hebt.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Hooggevoeligheid op zich is iets positiefs en geen symptoom. Pas wanneer je klachten krijgt door je hooggevoeligheid kun een homeopathisch middel nemen om weer in evenwicht te komen.
De homeopaat zal navragen sinds wanneer de klachten er zijn. Hooggevoelig ben je vanaf de geboorte, maar er kan iets voorgevallen zijn, waarna je klachten kreeg of deze erger werden.
Tevens zal de homeopaat vragen in welke zin jij gevoelig bent en wil hij alles over de klachten weten. Is er iets waar de klachten minder van worden of juist meer? Verder zal de homeopaat vragen naar je karakter. En naar andere zaken: heb je het eerder warm of koud? Wat vind je wel en niet lekker om te eten? Hoe gaat het slapen? Op basis van alle informatie kiest de homeopaat een passend individueel middel. Binnen 4-6 weken moet je daarvan verbetering kunnen bemerken.

homeopathie nvkh

Informatie en Afspraken

 • 06-36013433
 • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
 • Mail: info@homeopathievandeven.nl
 • Openingstijden: maandag t/m donderdag
  van 9.00 -17.30 uur, op afspraak.

Praktijk Adres

 • Pastoor van Haarenstraat 44
  5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
 • KvK: 17245374
  BTW-ID: NL001768467B18
  AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie
 • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond